Appels met een plekje, misvormde citroenen en kromme komkommers. De Franse supermarkt Intermarché probeert ze aan de man te brengen en zo consumenten bewust te maken van voedselverspilling.

Iedereen met een moestuin weet dat wortels niet altijd keurig recht zijn en dat aardappels soms rare uitstulpingen hebben.

Maar kijk eens naar het groente- en fruitschap bij jou in de supermarkt: alle vruchten, knollen en bladgewassen zien er doorgaans smetteloos uit. Hoe kan dit?

Simpel: supermarkten selecteren op strenge wijze. Jaarlijks worden er miljoenen kilo’s groenten en fruit weggegooid omdat het er niet mooi uitziet. Er zit een plekje aan, het heeft niet de goede kleur of het is te groot of te klein. Strikte Europese regelgeving speelt daarbij tevens een rol.

In Europa wordt naar schatting 89 miljoen ton voedsel jaarlijks verspild, volgens een onderzoek dat in mei van dit jaar door de Nederlandse en Zweedse overheid werd gepresenteerd.

Proef met misvormd groente en fruit

Intermarché, de derde supermarktketen van Frankrijk, besloot iets aan de verspilling te doen. In maart verkocht het bedrijf bij wijze van proef misvormd groente en fruit. In een speciaal schap met de titel 'roemloos groente en fruit' lagen de lelijke producten twee dagen lang met 30 procent korting.

Om consumenten te overtuigen dat de smaak net zo goed is, verkocht de supermarkt ook soepen en sappen gemaakt van het wanstaltige ooft en groenvoer.

Het was een succes: de schappen waren binnen no-time leeg, blijkt uit de onderstaande video over het experiment. De keten kijkt nu of een landelijke uitrol mogelijk is.

Het initiatief van Intermarché heeft inmiddels navolging gekregen van andere Franse grootgrutters. Leclerc, Auchan en Monoprix verkopen ook lelijk fruit.

In Groot-Brittannië heeft de supermarktketen Waitrose een speciale productlijn opgezet met fruit met plekjes en in Portugal timmert de coöperatie Fruta Feia ('Lelijk fruit') aan de weg.

Wanneer volgt een Nederlandse supermarkt dit voorbeeld?

Lees ook

Duur bier: prijs van hop explodeert door kleine brouwerijen

Lekker hygiënisch: Indiase ijsventers recyclen ijs uit mortuarium

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl